Regelmatig publiceert InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch over de onderzoeken en activiteiten van het lab ter ondersteuning of verbetering van het (top)turnen in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het onderzoek naar het Landingsonderzoek naar de impact van vallen bij Calisthenics of het Validatieonderzoek naar de innovatieve SmartFloor.

In het afgelopen december nummer van het vakblad SPORTgericht verscheen het artikel “De rol van data bij de samenstelling van de nationale turnteams”. Klik door om te lezen hoe deze data tool van het lab de bondscoaches ondersteunt in het proces van selectie en samenstelling van de teams voor grote kampioenschappen en wedstrijden.

Hulpvraag

Inputscherm van de TCCT.

Voormalig bondscoach van de Nederlandse mannen Mitch Fenner vroeg zich in aanloop naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro af of de Embedded Scientist van de KNGU/InnoSportLab een rekenprogramma zou kunnen maken dat voor hem op basis van een aantal selectiewedstrijden de teamsamenstellingen kon uitrekenen die tot het hoogste teamtotaal scores leiden. Met deze vraag ontstond de eerste versie van een ‘rekenhulpje’ dat alle mogelijke teamsamenstellingen berekende, met bijbehorende teamscores.

Doorontwikkeling tot Team Composition Calculation Tool (TCCT)

In de afgelopen jaren heeft ISLDB het oorspronkelijke rekenprogramma – met ook ondersteuning vanuit Sportinnovator – verder uitgebreid tot de ‘Team Composition Calculation Tool’ (TCCT) die nu ook voor de coach ondersteunende visuals en een uitgebreide risico-analyse bevat:

  • Uitbreiding met visuals: voor de coaches is nu in één oogopslag te zien hoe meerdere teamsamenstellingen zich tot elkaar verhouden. Zo is van de eerste 25 teamsamenstellingen direct inzichtelijk welke maximale teamscore er behaald kan worden.

Voorbeeld van de totale teamscores van de beste 25 teams (aflopend), berekend op basis van de selectiewedstrijden. In het oranje (negatief) is het totale teamrisico weergegeven en de toestellen waarop geen reservescore in het team aanwezig is.
  • Risico-analyse: een uitgebreide risico-analyse is toegevoegd omdat elke specifieke samenstelling van een turnteam bepaalde risico’s met zich meebrengt. Afhankelijk van de soort wedstrijd (en het doel van de wedstrijd) kan het verstandig zijn om ‘meer of minder risico’ te nemen. Voorwaarde is wel dat er dan een goed inzicht in de risico’s die aan het teamsamenstelling kleven goed in beeld te hebben. De huidige versie – die in het artikel in het vakblad SPORTgericht wordt uitgelegd – voorziet in dit inzicht voor de coaches.

Voorbeeld van de risco-analyse van de 3 best berekende teamsamenstellingen.
De kleuren geven de grootte van het risico aan: per turner en (onderaan onder de streep) het gemiddelde risico per toestel.

Toepassing

De berekeningen uit de TCCT worden door de bondscoaches van de KNGU (zowel WAG als MAG) sinds 2016 gebruikt ter ondersteuning van hun keuzeproces voor de teamsamenstelling voor de grote kampioenschappen en wedstrijden, zoals EK, WK en Olympische Spelen.

Meer informatie

Geïnteresseerd in het SPORTgericht artikel? Mail ons dan via info@isldb.nl