Project omschrijving

Smart Rings

Doel

Krachtmetingen uit op een ringenstelsel

Projectomschrijving

Op het Europees Kampioenschap turnen in april in Montpellier zullen de turn(st)ers hun oefeningen uitvoeren op toestellen van de Franse toestellenleverancier Gymnova. Binnen het project “Smart Rings” voerde InnoSportLab ’s-Hertogenbosch vorig jaar in Sofia tijdens het EK met de Smart Rings 2.0 al krachtmetingen uit op een ringenstelsel. Die metingen werden uitgevoerd op een met sensoren uitgerust ringenstel van Janssen-Fritsen. Het InnoSportLab stond voor de uitdaging om voor het EK Turnen in Montpellier de metingen uit te voeren op een ringenstel van Gymnova.

Na de nodige voorbereidingen bracht Gymnova op maandag 9 maart 2015 een bezoek aan het InnoSportLab in Den Bosch om het met sensoren uitgeruste Gymnova ringenstel te installeren en testen in de topsport heren turnhal van De Plek. Momenteel staan er nu daardoor 2 ringenstellen in de turnhal van de Plek: één van Janssen-Fritsen en één van Gymnova, beide met krachtsensoren in de bovenbalk. De ringenstellen worden nu met elkaar op diverse punten vergeleken.

Ook de R&D afdeling van Janssen-Fritsen en embedded scientist Arno Pluk waren hierbij aanwezig. Gezamenlijk werden de sensoren getest met de ‘oude’ software die hiervoor door het InnoSportLab voor het EK Turnen van vorig jaar was ontwikkeld. Op basis van deze succesvolle testen werd de software voor de “Smart Rings 3.0” ontwikkeld. Deze software heeft ook functionaliteit in zich om jury-leden te ondersteunen bij een meer objectieve beoordeling van de houdingstijd (“Hold Time”) van de krachtelementen op ringen.

De “Smart Rings 3.0” en de ontwikkelde software zijn getest en ingezet op onder andere het EK Turnen 2015 in Montpellier.

Meer informatie?

Contact Arno Pluk, Maurice Aarts
E-mailprojecten@isldb.nl