Woensdag 17 t/m zondag 21 augustus 2022 stond voor het InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch (ISLDB) in het teken van het EK Turnen in München, Duitsland. Samen met het Duitse Topsport onderzoeksinstituut Institut für Angewandte Trainingswissenschaft (IAT) uit Leipzig heeft het lab gezamenlijk onderzoek uitgevoerd tijdens de Europese Kampioenschappen Turnen voor heren. Hieronder een terugblik….

Terugblik

Doel van het onderzoek was om a) zowel de kinematische (bewegingsbeschrijvende) als dynamische aspecten (krachten) van alle ringenoefeningen te meten en b) het meetsysteem van IAT Leipzig te valideren met de meetgegevens vanuit het Smart Rings systeem. De resultaten leveren een goed inzicht op in de exacte uitvoeringen en bijbehorende krachten van de ringenoefeningen en leveren verder belangrijke informatie op voor verdere optimalisatie van 3D-motion tracking en analyse met een geavaceerd camerasysteem.

De totale onderzoeksgroep bestond in totaal uit 8 onderzoekers: 6 van IAT Leipzig en 2 van ISLDB en werd daarnaast ondersteund door toestelleverancier SPIETH Gymnastics en de Duitse Turn Bund (DTB).

V.l.n.r.: Stefan van Meurs (ISLDB), de 6 onderzoekers van het IAT Leipzig en Maurice Aarts (ISLDB).

Plaats van handeling voor het turnen was de Olympiahalle in München, daarnaast was er nog 8 andere sporten in dit omni-EK zoals bijvoorbeeld atletiek – in het nabij gelegen Olympisch stadion –  en beachvolleybal.

De Olympiahalle was het decor voor het EK Turnen voor dames en heren.
Het Olympisch Park met op de achtergrond het Olympisch stadion voor atletiek.

In het gezamenlijke onderzoek werden 2 meetsystemen ingezet die aan elkaar gekoppeld konden meten (‘getriggerde metingen’).

Vanuit ISLDB werd het Smart Rings Systeem als onderzoeksinstrument ingezet om de krachten op de ringen samen met de houdingstijden van de krachtelementen en high-speed video te meten. Hiervoor werd de bovenbalk van het ringenstel uitgerust met krachtsensoren om de krachten op de 2 ringen te kunnen meten.

De bovenbalk van het ringenstel uitgerust met krachtsensoren. De kabels van de 2 krachtsensoren komen uit
de linkerkant van de bovenbalk en lopen vervolgens naar de meetunit en meetcomputer.

In de software van de Smart Rings komen de meetsignalen samen. Een beeld hiervan is te zien in onderstaande foto.

Het scherm van de Smart Rings met rechts in beeld de video en links in beeld het krachtsignaal (blauwe lijn)
en de houdingstijden van de krachtelementen (oranje en groene blokken). 
Maurice Aarts (links) en Stefan van Meurs (rechts) van het InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch in de FOP.

Vanuit IAT Leipzig werd het meetsysteem Markerless Motion Capture 3D (SIMI) ingezet om met een groot aantal camera’s de bewegingen van de ringenturners zo exact mogelijk te kunnen vastleggen.

Schermvoorbeeld van het meetsysteem Markerless Motion Capture 3D (SIMI) tijdens een ringenoefening.
Op het scherm zijn 3 camera-aanzichten (van in totaal 8) te zien.

Gezamenlijk leverden de 2 meetsystemen een goed beeld op van alle ringenoefeningen.

De 2 meetsystemen naast elkaar aan de rand van de Field of Play: links Markerless Motion Capture 3D (SIMI)
en rechts het Smart Rings systeem tijdens de podiumtraining.
Maurice Aarts (ISLDB), Steven Pickardt (IAT) en Stefan van Meurs (ISLDB) tussen de metingen van 2 subdivisies door.

De TeamNL heren turners werden uiteindelijk 11e in de landencompetitie met een score van 240,894 punten, de dames turnsters eindigden in de teamfinale knap als 6e met een puntentotaal van 156,464. Beide teams kwalificeerden zich hiermee voor het WK Turnen 2022 die van 20 oktober t/m 6 november 2022 in Liverpool (GBR) plaatsvinden.

De TeamNL heren turners tijdens de podiumtraining op de brug.