Implementatie Motivatietoolbox voor (top)turnen

Vanuit de praktijk gaven turncoaches en -trainers aan dat zij vaak weinig inzicht en kennis hebben over motivatie tijdens de ontwikkeling van een talentvolle turn(st)er naar een volwassen topsport(st)er. Mogelijk heeft dit bijgedragen aan niet-optimaal afgestemde trainingen, wat mede tot uitval van de sport(st)er kan hebben geleid.

Samenwerking

InnoSportLab ’s-Hertogenbosch heeft daarom in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU)  | Dutch Gymnastics al eerder de ‘Leeftijdsafhankelijke motivatietoolbox voor (top)turnen’ ontwikkeld. Deze motivatietoolbox geeft turncoaches en -trainers inzicht en praktische handvatten om leeftijdsadequaat in te spelen op motivatieproblemen bij een talentvolle turn(st)er. Hiervoor is nu bij de implementatie een praktisch boekje met concrete tips en handvaten ontwikkeld en ook een handige ‘motivatieposter’ voor in de turnhal. Ook is een online ‘motivatievragenlijst’ ontwikkeld waarmee de motivatie kan worden beoordeeld en gescoord aan de hand van de drie basisbehoeften: autonomie, binding en competentie. De score op deze basisbehoeften worden gekoppeld aan leeftijdsafhankelijke tips om de motivatie per basisbehoefte van de turner of turnster te bevorderen.
Inmiddels zijn de motivatietoolbox en de ontwikkelde tools geïntegreerd in de vernieuwde, pedagogische visie van de KNGU en geïmplementeerd in een e-learning voor de niveau 3 opleiding tot gymnastiektrainer. Voor verdere toepassing en uitrol zijn al meerdere kansen aangewezen. Met deze sportinnovatie hopen we een positief steentje bij te dragen aan een plezieriger en fijner sportklimaat en het reduceren van onnodig uitval van turn(st)ers in hun weg naar de top!

Innovatievoucher

De implementatie van de ‘Motivatietoolbox voor (top)turnen’ is mede mogelijk gemaakt door een samenwerking met Sportinnovator (innovatievoucher 2020). Op de website van ZonMW kan meer informatie gevonden worden over (financierings)mogelijkheden voor sportbonden, bedrijven en gemeentes in het kader van de innovatievouchers voor 2021.

Meer weten over de motivatietools voor turnen?

Geinteresseerd in de toepassing van de motivatietoolbox voor uw vereniging? Mail ons dan via: info@isldb.nl