InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch heeft de samenwerking met de KNGU, de Europese gymnastiekbond (UEG) en de wereld gymnastiekbond (FIG) het afgelopen jaar sterk geïntensiveerd. Het lab is nauw betrokken bij de metingen en technologische ontwikkeling van turntoestellen en juryondersteuning. Tijdens het EK Turnen in Montpellier levert het lab ook de technologie voor ondersteuning van de turnjury bij de ringen.

 

Hawk-Eye in het tennis en de videoscheidsrechter in het hockey zijn bekend, maar binnen afzienbare tijd zal ook het turnen waarschijnlijk gebruik maken van technologie om tot een objectievere jurering te komen. Op de EK wordt daarmee getest bij een specifiek onderdeel van het ringenturnen.

 

Exacte software
In die discipline moeten de mannen tijdens hun oefening krachtelementen als de breedtehang en de bovenbalans twee seconden aanhouden. Tot nu toe wordt dat op gevoel gemeten; een jurylid telt in zijn hoofd mee en oordeelt zo of het lang genoeg was. InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch heeft echter software ontwikkeld waarmee dat veel exacter kan worden berekend.

150414_074129 Smart Rings Montpellier

“We hebben een muis omgebouwd tot meetapparaatje,” vertelt Maurice Aarts. Een jurylid drukt die muis in en laat los als de gymnast verder gaat met zijn oefening. Zo kun je direct aflezen of het twee seconden duurde. Bovendien wordt de kracht op de linker- en rechterring gemeten. Als er een krachtsverandering is, is de turner aan een volgend element begonnen.

 

0,3 punten verschil
UEG raakte overtuigd toen het lab aantoonde dat bij de ringenfinale van 2014 liefst twaalf keer een element minder dan twee seconden was vastgehouden zonder dat de jury dat had geconstateerd. “Dat zou twaalf keer een straf van 0,3 punten moeten zijn,” zegt Aarts. “En als je bedenkt dat het verschil tussen wel of geen medaille meestal nog geen tiende van een punt is, weetje hoe belangrijk dit is.”

 

Schaduwjury
Tijdens de EK in Frankrijk ging het om een schaduwjury, naast de normale jurering. Mogelijk wordt het op de EK van volgend jaar ingevoerd, maar er is meer tijd nodig voordat er ook op WK’s en Olympische Spelen van gebruik gemaakt gaat worden. Het kan Bram van Bokhoven, coach van Yuri van Gelder, niet snel genoeg  gebeuren. “Dit is een enorm voordeel voor Yuri, want het lang aanhouden van zware elementen is zijn kracht.”
InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch versterkt zijn positie als innovatief meet- en testcentrum voor de gymnastische sporten. Naast sportondersteuning levert het lab nu ook juryondersteuning. Tijdens het EK Turnen in Montpellier is ook onderzoek gedaan naar de demping op de schouderbelasting bij een reuzenzwaai aan de ringen, samen met Gymnova Frankrijk. Daarnaast zijn van alle ringoefeningen kracht- en videometingen uitgevoerd.

Artikel mede gebaseerd op artikel Algemeen Dagblad, 18 april 2015