Van 15 t/m 19 april vindt het EK Turnen plaats in Montpellier (FRA). Het InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch is op dit toernooi aanwezig voor jury-ondersteuning en metingen aan de ringen.

 

Op vraag van de Europese Turnbond (UEG) en deze keer in samenwerking met toestellenfabrikant Gymnova worden door het InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch op het EK Turnen in Montpellier (FRA) diverse innovatieve activiteiten uitgevoerd.

Zo wordt – als vervolgstap van de succesvolle kracht- en videoregistraties van alle ringenoefeningen van het EK Turnen van vorig jaar in Sofia (BUL) – het “Smart Rings project” deze keer in Montpellier voortgezet.

Een nieuwe stap dit jaar in het “Smart Rings project” is dat de UEG als test 2 aparte juryleden voor Hold Time gaat toevoegen aan het bestaande jury-panel. Deze 2 juryleden gaan specifieke data rondom de Hold Time van de krachtelementen voor het project registreren. Deze (subjectieve) expertdata kunnen later vergeleken worden met de (objectieve) krachtenprofiel in de tijd uit de gesensoreerde Smart Rings, wat interessante gegevens kan opleveren. Daarnaast worden de juryleden ondersteund door een softwaretool ontwikkeld door het InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch. De softwaretool geeft de juryleden objectieve informatie terug over de exacte Hold Time, gebaseerd op enerzijds het door een jurylid gegeven startpunt van een houding en anderzijds door de informatie rondom geleverde krachten in de tijd afkomstig uit de softwaretool.

Deze eerste test voor jury-ondersteuning met op kracht gebaseeerde technologie kan gezien worden als een opstap naar een mogelijke, objectievere en eerlijkere beoordeling van de krachtelementen van ringenoefeningen. Naar verwachting zal daardoor in de toekomst een beter onderscheid gemaakt kunnen worden tussen de betere en minder goede uitvoeringen van ringenoefeningen.