Naast innovatie en ondersteuning probeert InnoSportLab ’s-Hertogenbosch (ISLDB) ook bij te dragen aan een veiligere turnsport. In dit kader heeft ISLDB samen met de KNGU | Dutch gymnastics en enkele toestelfabrikanten onderzoek gedaan naar hoe sportblessures door piekkrachten in de turnsport verminderd kunnen worden. Piekkrachten op het lichaam die ontstaan bij bijvoorbeeld landingen vanaf toestellen en tijdens de sprongen en series op vloer blijken een belangrijke oorzaak te zijn van (het ontstaan van) blessures aan met name knieën en enkels. Op de valreep van 2020 hebben wij enkele resultaten van dit ‘dempingsonderzoek’ gepubliceerd in het vakblad Sportgericht!

Artikel

In het artikel “Verminderen van piekkrachten in de turnsport. Op zoek naar nieuwe wegen” proberen wij de lezer aan de hand van onze onderzoeksresultaten bewust te maken van de mogelijkheden, afwegingen en nieuwe wegen die ingeslagen kunnen worden voor blessurepreventie in de (top)sport. De dempingswaarden van verschillende turnmaterialen die vee in de turntrainingen gebruikt worden werden in verschillende onderzoeken onderzocht en vergeleken voor hun bijdrage aan het verminderen van piekkrachten in de turnsport. Wij hopen dat deze inzichten andere sportprofessionals helpt bij blessurepreventie en sportinnovatie.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar het artikel of ben je benieuwd hoe InnoSportLab ’s-Hertogenbosch bijdraagt aan innovaties in de (top)sport? Neem een kijkje op de website www.isldb.nl of neem contact met ons op via: info@isldb.nl