op 26 oktober is op de website van Sportinnovator het artikel “Uitval van (talentvolle) turners voorkomen met de motivatietoolbox voor turncoaches” verschenen. Het artikel is hier te lezen.

Motivatietoolbox voor (top)turnen

InnoSportLab ’s-Hertogenbosch heeft de afgelopen jaren in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU)  | Dutch Gymnastics de ‘Leeftijdsafhankelijke motivatietoolbox voor (top)turnen’ ontwikkeld. Deze motivatietoolbox geeft turncoaches en -trainers inzicht en praktische handvatten om leeftijdsadequaat in te spelen op motivatieproblemen bij een talentvolle turn(st)er. Voor het implementatietraject is een praktisch boekje met concrete tips en handvaten ontwikkeld en ook een handige ‘motivatieposter’ voor in de turnhal. Ook is een online ‘motivatievragenlijst’ ontwikkeld waarmee de motivatie kan worden beoordeeld en gescoord aan de hand van de drie basisbehoeften: autonomie, binding en competentie.
Inmiddels zijn de motivatietoolbox en de ontwikkelde tools geïntegreerd in de vernieuwde, pedagogische visie van de KNGU en geïmplementeerd in een e-learning voor de niveau 3 opleiding tot gymnastiektrainer. Voor verdere toepassing en uitrol zijn al meerdere kansen aangewezen. Met deze sportinnovatie hopen we een positief steentje bij te dragen aan een plezieriger en fijner sportklimaat en het reduceren van onnodig uitval van turn(st)ers in hun weg naar de top!

Innovatievoucher

De implementatie van de ‘Motivatietoolbox voor (top)turnen’ is mede mogelijk gemaakt door een samenwerking met Sportinnovator (innovatievoucher 2020). Op de website van ZonMW kan meer informatie gevonden worden over (financierings)mogelijkheden voor sportbonden, bedrijven en gemeentes in het kader van de innovatievouchers voor 2021.