Voorste Kruisband Revalidatie met OptoGait

Een van de vele systemen waar het InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch over beschikt is het OptoGait systeem. OptoGait is een multifunctioneel inzetbaar systeem dat kan worden ingezet voor het uitvoeren van loop-en spronganalyses. OptoGait maakt gebruik van een ontvangende en een zendende bar die beschikken over 96 verschillende LED-lampjes. Door onderbreking van de infrarood frequentie wordt er geregistreerd wanneer de voet de grond raakt en wanneer deze loskomt van de grond.

Met behulp van deze informatie kunnen er spatio- temporele parameters van het lopen en springen bepaald worden. Door de plaatsing van twee camera’s is er real-time beeldmateriaal beschikbaar, wat achteraf geanalyseerd kan worden in de video-analysetool van OptoGait. Hierin kunnen o.a. lichaamshoeken bepaald worden. Naast dat het OptoGait systeem wordt gebruikt in verschillende projecten en testbatterijen kan het tevens van grote meerwaarde zijn in de revalidatie. Een voorbeeld hiervan is het revalideren na een voorste kruisband ruptuur. Dit revalidatietraject bestaat uit een aantal fases waarin de patiënt per fase een aantal testen moet ondergaan om te beoordelen waar de sterke en zwakke punten liggen en of de patiënt gereed is voor de volgende fase. De testen in deze fases bestaan o.a. uit analyses van het loop- en hardlooppatroon en een batterij van sprong- en hoptesten. Deze testmomenten zijn van groot belang voor het verloop van het revalidatietraject en het bepalen wanneer de patiënt gereed is om het werk en/of sport weer te hervatten. Door het OptoGait systeem op deze cruciale momenten in te zetten kan het revalidatietraject nauwkeurig per patiënt worden afgestemd, waardoor er tijd en geld kan worden bespaard.

Meer informatie?

Geïnteresseerd in de ondersteuningsmogelijkheden van het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch voor uw sport? Neem gerust contact met ons op.

ContactMaurice Aarts
E-mailinfo@isldb.nl