(Sport)onderzoek

Bij een jurysport als gymnastiek is directe, visuele feedback tijdens trainingen van grote aanvullende waarde. Binnen het topturnen is video-ondersteuning inmiddels al niet meer weg te denken, wat onder andere blijkt uit de videovoorzieningen in de trainingshallen in Den Bosch en Heerenveen.

ISLDB heeft geavanceerde eigen meet- en onderzoeksystemen tot haar beschikking voor het uitvoeren van verschillende soorten (sport)onderzoek: zowel fundamenteel georiënteerd onderzoek als toegepast praktijkonderzoek behoren tot de mogelijkheden.

Voorbeelden

Enkele voorbeelden van onderzoek door ISLDB zijn:

  • Bewegingsanalyse onderzoek met behulp van 3D-kinematica: voor het vergroten van inzicht en het verbeteren van specifieke bewegingen.
    • voor topturner Bram Verhofstad (TeamNL) werden 2 verschillende schroeftechnieken met elkaar vergeleken om te achterhalen welke techniek het beste bij hem paste. Het tv-item Meten is Weten van Sedoc Onderzoekt gaat hierover (vanaf 27:42 minuten).
    • voor topturnster Tisha Volleman (TeamNL) werd onderzocht op welke aspecten Tisha zich kan focussen om haar meervoudige pirouettes op vloer en balk zo goed en stabiel mogelijk uit te voeren. De aflevering Turnen van Het Klokhuis gaat hierover.
  • Onderzoeken van de intensiteit van turntrainingen: in verband met het beperken van de uitstoot van aerosolen in het kader van binnensporten tijdens COVID-19 onderzocht ISLDB hoe intensief de verschillende turnonderdelen en aspecten van turntrainingen zijn door deze een periode te monitoren. Op basis van deze eerste metingen werden 12 praktische adviezen voor gymnastiekverenigingen opgesteld waarmee te hoge trainingsintensiteiten beperkt en zelfs verminderd kunnen worden. Daarnaast kan ook de intensiteit en het herstel van (intensieve en duur-)inspanningen gemeten en gemonitord worden tijdens trainingen met andere meet- en onderzoeksystemen van het lab, zoals telemetrische hartslagregistratie en  melkzuurproductie.
  • Onderzoek naar veilige turntoestellen en -materialen: het onderzoeken van specifieke eigenschappen van gymnastiek- en turntoestellen en -materialen in samenwerking met toetstelfabrikanten om zo deze producten veiliger en beter voor de sporters te maken. ISLDB heeft specifieke meet- en onderzoeksystemen om specifieke eigenschappen als (piek)kracht, terugveerkracht (‘rebound’) en indrukking (‘deflection’) van materialen en toestellen te kunnen meten en vergelijken.

Het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch beschikt over diverse video- en camerasystemen die geschikt zijn voor het maken van videoanalyses op meerdere niveaus. Eenvoudige systemen met één camera en software zijn met behulp van een laptop voor een zeer klein bedrag al te realiseren. Complete mobiele videosystemen met high-speed opnames en meerdere camera’s zijn in het middensegment ruim voorhanden. Voor in een trainingshal geïntegreerde systemen moet rekening gehouden worden met robuuste systemen (vanwege stof, magnesium) en bijkomende installatie- en beheerkosten. Wat betreft video- en analysesoftware en Apps zijn er meerdere goede oplossingen.

Iets voor uw vereniging of evenement?

Heeft u interesse in of behoefte aan het uitvoeren van (sport)onderzoek? We werken er graag samen met u aan!

Voor het incidenteel inzetten van onze meet- en onderzoeksystemen kan InnoSportLab ’s-Hertogenbosch ook op locatie samen met u onderzoek verrichten. U kunt per e-mail contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Meer informatie?

Geïnteresseerd in de ondersteuningsmogelijkheden van het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch voor uw sport? Neem gerust contact met ons op.

ContactMaurice Aarts
E-mailinfo@isldb.nl