Jury ondersteuning Ringen

Het InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch levert technologische jury ondersteuning op de ringen middels de Smart Rings. Mede hierdoor heeft het lab een nauwe samenwerking met de KNGU, de Europese gymnastiekbond (UEG) en de wereld gymnastiekbond (FIG). Deze jury ondersteuning is onder andere tijdens het EK Turnen in Montpellier toegepast.

Exacte software
In die discipline Ringen moeten de mannen tijdens hun oefening krachtelementen als de breedtehang en de bovenbalans twee seconden aanhouden. Tot voorheen werd dit op gevoel gemeten; een jurylid telt in zijn hoofd mee en oordeelt zo of het lang genoeg was. Het InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch heeft echter software ontwikkeld waarmee dat veel exacter kan worden berekend. Een muis is als het ware omgebouwd tot een meetapparaatje. Een jurylid drukt de muis in en laat deze los als de gymnast verder gaat met zijn oefening na een krachtelement. Op die manier kun je direct aflezen of het element twee seconden duurde. Bovendien wordt de kracht op de linker- en rechterring gemeten. Als er een krachtsverandering is, is de turner aan een volgend element begonnen.

0,3 punten verschil
De ondersteuning vanuit het InnoSportLab is erg belangrijk gebleken. Tijdens de ringenfinale van 2014 (toen de ondersteuning nog niet werd gebruikt) toonde het lab namelijk aan dat twaalf keer een element minder dan twee seconden was vastgehouden zonder dat de jury dat had geconstateerd. Dat zou twaalf keer een straf van 0,3 punten moeten zijn. Als je bedenkt dat dit het verschil kan zijn tussen wel of geen medaille, kun je in zien hoe belangrijk dit is.

Zoals al benoemd kunnen de SmartRings ook informatie geven over de kracht die op de ringen staat, deze informatie kan handig zijn om tijdens de training te gebruiken.

Meer informatie?

Wil u meer informatie over de Smart Rings?

Neem dan gerust contact op.

ContactMaurice Aarts
E-mailinfo@isldb.nl