Hardloopanalyse

Het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch heeft in samenwerking met het Sport Medisch Centrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis gekeken naar het ontwikkelen van een hardloopanalyse rapport met behulp van het OptoGait meetsysteem. Het OptoGait meetsysteem is een medisch gecertificeerd meetsysteem wat multifunctioneel inzetbaar is voor het uitvoeren van loop- en spronganalyses. Er kunnen onder andere stand- en zwaaifasen, contact- en vluchttijden, afstanden en hoogtes van het lopen en springen mee worden gemeten. Daarbij is er door de plaatsing van twee bijhorende camera’s ‘real time’ beeldmateriaal beschikbaar, wat achteraf geanalyseerd kan worden in de video-analysetool van OptoGait.

Door het systeem op een loopband te plaatsen kan er tijdens het hardlopen informatie worden verkregen over diverse parameters. Een belangrijke factor in de analyse van het hardlooppatroon is de symmetrie, welke met behulp van de OptoGait duidelijk weergegeven wordt. De 2 camera’s kunnen aan de voor- en zijkant geplaatst worden, maar ook aan de boven- en achterkant, zodat de hardloper vanuit alle mogelijke hoeken bekeken kan worden. Met behulp van de video-analysetool van OptoGait kunnen verschillende hoeken in het looppatroon worden getekend en worden geanalyseerd.

Uiteindelijk kan er door de verkregen waardes van de OptoGait, in combinatie met de kennis van het SMC-JBZ, een correct advies aan de hardloper meegegeven worden. Hierdoor kan de looptechniek worden aangepast of worden verbeterd, om zo blessurevrij te kunnen rennen.

Meer informatie?

Geïnteresseerd in de ondersteuningsmogelijkheden van het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch voor uw sport? Neem gerust contact met ons op.

ContactMaurice Aarts
E-mailmaurice@isldb.nl