Visuele feedback

Bij een jurysport als gymnastiek is directe, visuele feedback tijdens trainingen van grote aanvullende waarde. Binnen het topturnen is video-ondersteuning inmiddels al niet meer weg te denken, wat onder andere blijkt uit de videovoorzieningen in de trainingshallen in Den Bosch en Heerenveen.

Geavanceerde videosystemen worden tot op heden voornamelijk ingezet bij topsporters en grote turnevenementen. Het gaat vaak om dure (highspeed)videosystemen met specifieke functionaliteiten en analysemogelijkheden. Ook de breedtesport geeft aan steeds meer behoefte te hebben aan video-ondersteuning, zodat ook bijvoorbeeld jongere gymnasten en hun coaches plezier en profijt kunnen hebben van video en directe, visuele feedback. De beschikbare middelen en benodigde functionaliteiten zijn binnen gymnastiekverenigingen over het algemeen echter beperkter dan die in de topsport. Dit vraagt om andere oplossingen.

Keuzes maken…
Video-ondersteuning tijdens trainingen is altijd mogelijk, of een gymnastiekvereniging nou helemaal geen of slechts een beperkt budget heeft. Er zijn legio video-opname en -analyseprogramma’s en Apps beschikbaar, met kosten variërend van gratis (!) tot tienduizenden euro’s. Belangrijk is om allereerst inzicht te krijgen in voor welke doelen de video-ondersteuning ingezet wordt. Daaruit kunnen vervolgens de eisen aan de apparatuur en programma’s voor de video-ondersteuning worden afgeleid, bijvoorbeeld: normale snelheid of high-speed video? Afspelen met tijdvertraging of niet? Mobiel of vast systeem en de gewenste kwaliteit van de beelden?

Het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch beschikt over diverse video- en camerasystemen die geschikt zijn voor het maken van videoanalyses op meerdere niveaus. Eenvoudige systemen met één camera en software zijn met behulp van een laptop voor een zeer klein bedrag al te realiseren. Complete mobiele videosystemen met high-speed opnames en meerdere camera’s zijn in het middensegment ruim voorhanden. Voor in een trainingshal geïntegreerde systemen moet rekening gehouden worden met robuuste systemen (vanwege stof, magnesium) en bijkomende installatie- en beheerkosten. Wat betreft video- en analysesoftware en Apps zijn er meerdere goede oplossingen.

Iets voor uw vereniging of evenement?
Heeft u interesse in video-ondersteuningsfaciliteiten voor uw vereniging en/of evenement? Neem dan gerust contact met ons op.

Voor het incidenteel gebruik van video-ondersteuning door gymclubs biedt het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch ook een aantal interessante huuropties. U kunt per e-mail contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Meer informatie?

Geïnteresseerd in de ondersteuningsmogelijkheden van het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch voor uw sport? Neem gerust contact met ons op.

ContactMaurice Aarts
E-mailinfo@isldb.nl